Prezident ČSR Klement Gottwald zomrel pred 60 rokmi

14.03.2013 Bratislava

Praha/Bratislava (TASR) - Český komunistický politik a štátnik Klement Gottwald bol prvým robotníckym prezidentom bývalého Československa. Vo štvrtok uplynie od jeho úmrtia 60 rokov.
Počas jeho prezidentského pôsobenia sa vystupňoval komunistický teror v krajine. Bolo vykonaných viac ako dvesto rozsudkov smrti a vyše 100.000 ľudí sa ocitlo z politických dôvodov vo väzení, ďalšie státisíce ľudí boli prenasledované a rôznym spôsobom perzekvované. Na šibenici skončili aj niektorí jeho blízki spolupracovníci (komunisti) ako napríklad Slovák Vladimír Clementis. Proces s Miladou Horákovou bol zinscenovaný na priamy Gottwaldov príkaz a odohrával sa podľa scenára čistiek v Sovietskom zväze v 30. rokoch 20. storočia. Súd vyniesol štyri rozsudky smrti, štyri tresty doživotného väzenia a päť trestov väzenia od 20 do 28 rokov.
Klement Gottwald sa narodil 23. novembra 1896 vo Vyškove-Dediciach v bývalom Rakúsko-Uhorsku. Vo Viedni sa vyučil za stolára, tam sa prostredníctvom Dělnických listov prvý raz dostal do styku s organizovaným robotníckym hnutím. Po založení Komunistickej strany Československa (KSČ) sa stal jedným z jej prvých členov. V rokoch 1926-1929 pracoval v pražskom sekretariáte KSČ a pričinil sa o jej boľševizáciu po vzore sovietskych komunistov. Od roku 1928 bol poslancom Národného zhromaždenia, vo februári 1929 ho zvolili za generálneho tajomníka KSČ. Odvtedy sa KSČ dostala plne do područia sovietskej Moskvy. Gottwald a jeho stúpenci postupovali vo svojej politickej práci dôsledne podľa smerníc Kominterny, ktorej cieľom bolo nastoliť pod vedením sovietskych komunistov celosvetový komunizmus bez ohľadu na použité prostriedky.
 

Vyberte región